Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Naši sponzori

Crkva seli sa Diviča
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 April 2008 14:36
Izmještanje crkve, posvećene Svetom arhiđakonu Stefanu, sa Diviča kod Zvornika na drugu lokaciju koštaće oko 300.000 KM, procijenila je Komisija Skupštine opštine Zvornik.

Načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje opštine Zvornik Dragan Jevtić rekao je da je Srpska pravoslavna crkva podijela zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti, koja je osnov za dodjelu zemljišta za izgradnju, odnosno premještanje crkve sa Diviča.

- Nova lokacija za crkvu nalazi se u blizini vikend naselja, niže hotela „Vidikovac“ – rekao je Jevtić, dodavši da su se i SPC i građani MZ Divič saglasili oko ove lokacije.

Predsjednik Udruženja povratnika na područje opštine Zvornik Salih Kapidžić rekao je Srni da je Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila 100.000 KM za izmiještanje ove crkve. On je podsjetio da je Republika Srpska, po odluci Doma za ljudska prava, uplatila 60.000 KM na ime materijalne i nematerijalne štete Islamskoj vjerskoj zajednici i dodao da će ova sredstva biti namjenski utrošena za izmiještanje crkve.

Kapidžić je rekao da će ostatak od oko 140.000 KM biti prikupljen od vjernika mještana, Tuzlanskog muftijstva i donatora.

- Tuzlansko muftijstvo učestvovaće aktivno i većim dijelom će pomoći izmiještanje crkve sa Diviča – naglasio je Kapidžić, istakavši da bi radovi počeli odmah kada SO Zvornik donese odluku o ustupanju temljišta SPC. Crkva na Diviču izgrađena je na temeljima džamije, koja je porušena 1992. godine.(San)

(Tuzlarije)
 
©2010 stilpunkt & Divic.net