Administrator

Administrator

Administrator.

Na ovaj se način džematski odbor na Diviču želi obratiti divičkoj dijaspori povodom novonastale situacije a u vezi predstojećeg mjeseca Ramazan.

Mnogi Divičani koji žive u dijaspori su koristili svoje odmore kako bi mubarek mjesec Ramazan proveli na Divič. Zbog novonastale situacije to ove godine neće biti moguće. Nedostajat ćete nam. Ova teška vremena nagnaju čovjeka da razmišlja o stvarima o kojima drugačije ne razmišlja. Dunjaluk nas obuzme pa se udaljimo jedni od drugih. Svako vodi svoju brigu a zajednica pati i propada. Danas više nego ikada se pokazalo da je zajednica ta koja pobjeđjuje i opstaje a pojedinac u konačnici gubi. Ramazan nas upravo na to podsjeća. Okupljamo se u zajedničkoj molitvi, okupljamo se na zajedničkom iftaru, dajemo zekat u zajednički bejtul-mal. Zajednica, džemat je ključ našeg uspjeha i opstanka.

Bilježi imam Ahmed od Harisa el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Naređujem vam pet stvari koje je meni Allah naredio! Naređujem vam: džemat, poslušnost, pokornost, hidžru i borbu na Allahovom putu ...“ (Ahmed, 17209; Tirmizi, 2863; Ibn Hibban, 6233; Ebu Ja'la, 1571; a šejh Albani i Šuajb el-Arnaut hadis su ocijenili vjerodostojnim.)

Ne tako davno običaj a i dužnost je bila da se obilaze bolesne i nužne džematlije. Takvim je se izlazilo u susret na svaki mogući način i svi su to rado radili. Naši preci su to tako i radili. Danas evo silom prilika ponovo se vraćamo tom običaju a prije svega dužnosti. Nekada nam je potrebno ovakvo stanje u kojemu se danas nalazimo da se vratimo našim dužnostima kojima nas islam uči a koje je i naš miljenik poslanik Muhammed alejhiselam praktikovao.

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Šest je prava muslimana u odnosu na drugog muslimana: 1. kada ga susretneš, nazovi mu selam, 2. kada te pozove, posjeti ga, 3. kada od tebe traži savjet, posavjetuj ga, 4. kada kihne i zahvali Allahu, uzvrati mu, 5. kada se razboli posjeti ga i 6. kada umre, slijedi ga (klanjaj dženazu i isprati ga)!” (Muslim)    

Naš Divički imam Mehmed efendija Tuhčić je ponukan ovim našim dužnostima danas obišao sve džematlije na Diviču, uručio im prigodnu hediju, uručio vaktiju za mjesec Ramazan, uručio jedno pismeno predavanje i ramazansku poruku. Za polaznike mekteba je uručio podsjetnik u kojem sva naša djeca mogu voditi svoje vjerske aktivnosti u mjesecu Ramazanu. Ponovo još jedna aktivnost našeg imama vrijedna hvale u nadi da će se ona zadržati i posle ovog stanja u kojemu se nalazimo.  

Pošto naši Divičani u dijaspori, naše džematlije, nisu u stanju biti na Diviču ovaj mubarek mjesec Ramazan ovim putem želimo podijeliti pismeno predavanje i ramazansku poruku a za najmlađe i podsjetnik u kojem mogu voditi svoje vjerske aktivnosti u mjesecu Ramazanu. Mi smo džemat ma gdje da smo na ovoj zemaljskoj kugli i ovim putem vam skrećemo pažnju da razmišljamo na vas i da nam nedostajete.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN

Ramazanska Poruka

Gospodaru počasti nas da spoznamo Tvoje blagodati tokom njihovog trajanja, a zaštiti nas od dana kada ćemo neku od blagodati spoznati samo zato što smo je izgubili.

Dragi moj brate, cijenjena sestro, pred nama je mjesec neizmjerne Allahove milosti, mjesec posta, mjesec u kojem je počelo objavljivanje posljednje Allahove objave-Kur'ana, mjesec bratske ljubavi I islamske solidarnosti. Vrijeme koje je svakome od nas Allah dž.š. propisao I odredio ne možemo posjedovati, naš izbor je hoćemo li ga korisno ili beskorisno potrošiti. Mjesec Ramazan koji nam je Allah dž.š. odredio za post, trebamo iskoristiti na pravi način, iskoristiti ga I za druge ibadete I dužnosti, za namaz,učenje Kur'ana, zekat I sadekatul-fitr. U Ramazanu trebamo nastojati pribaviti ahiretske koristi za sebe, za naše porodice, prijatelje, zajednicu. Naš Poslanik s.a.w.s. nam u jednoj predaji poručuje: ko vjeruje u Allaha i Njegovoga Poslanika i obavlja namaz i posti mjesec Ramazan, Allah na sebe preuzme obavezu da ga uvede u Džennet. Ovaj hadis Božijeg Poslanika s.a.w.s. raduje nas, jer evo Ramazan nam dolazi. Već u četvrtak sa akšam namazom ćemo inšaAllah živjeti u bereketu i živjeti u milosti koju Gospodar spušta u mjesecu Ramazanu. Ramazan je drag gost svakome onome ko vjeruje u Allaha dž.š. i Poslanika, s.a.w, svakome onome ko je svjestan da će na ovome svijetu određeni broj godina živjeti, a zatim se svom Gospodaru vratiti. Zato je neophodno da se pripremimo za ovaj mjesec. Da pripremomo svoje dove. Da pripremimo šta je to što ćemo prema Gospodaru svih svjetova činiti i što će nam biti drago da vidimo. Kako ćemo se sa Njegovom knjigom, sa Kur'anom, a Ramazan je mjesec Kur'ana, kako ćemo se družiti. Hoćemo li svaki dan da imamo tu posebnu vezu, da imamo te posebne trenutke sa Božijom objavom. Ramazan je uzdignut objavom Kur'ana. I zato prvo kada planiramo mjesec Ramazan kažemo želim ojačati svoju vezu sa Allahom dž.š., pripremiti svoje dove, pripremiti moj odnos prema Kuranu, pripremiti se da u namazu budem što prisutniji, što skrušeniji, da me namaz oplemeni. Zatim kako ću se odnositi prema sebi, hoću li dati sebi vremena da razmišljam o svemu što me okružuje, da razmišljam o svome životu, šta mogu bolje učiniti, kako mogu biti korisniji, kako mogu biti bolji bračni drug, bolji otac, kako mogu biti bolji komšija, čime ću se baviti, na koji način ću broditi ovim životom koji će sigumo proći. Ramazan iziskuje tu pripremu, onako kako dočekujemo drage goste, Ramazan je gost u vremenu i priprmamo se za njega, pravimo svoj plan. Praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bila je da obraduje ashabe

Tvoje blagodati tokom njihovog trajanja, a od blagodati spoznati samo zato što smo je dolaskom mubarek mjeseca Ramazana. To potvrduje i hadis od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., uoči Ramazana, rekao ashabima: "Došao vam je blagoslovljeni mjesec u kojem vam je Allah naredio post, u njemu se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema, u njemu se okivaju šejtani, u njemu je noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro mjeseca Ramazana, uskraćeno mu je svako dobro." Mjesec Ramazan dočekujemo u posebnim prilikama, opasnost od pandemije nije prošla, u našoj džamiji jedan dio Ramazana, a možda I čitav Ramazan, neće biti džemata, zajedničkih namaza, teravija I nafila I zbog toga je svakom vjerniku I vjernici teško I tužni smo. Ali brate moj dragi, cijenjena sestro mi ne znamo šta je dobro po nas, možda nam Allah Uzvišeni da da Ramazan provedemo van naših džamija, ali nam se smiluje da u svojim kućama sa svojim porodicama oživimo sunnet teravih namaza, pojedinačno ili u džematu, da oživimo mukabele kroz zajedničko učenje Kur'ana sa svojim bližnjima. Džematski odbor Divič, kroz ovaj zijaret svakog našeg džematlije, uz skromnu hediju, čestita vam dolazak mubarek mjeseca Ramazana, uz dovu dragom Gospodaru da Ramazan ispostimo u zdravlju i rahatluku, da njegove plodove uberemo kroz ibadete dana i noći mjeseca Ramazana, te da nas Allah Uzvišeni u Ramazanu potpuno očisti od grijeha, podari nam dobro dunjaluka i ahireta, te da ako Bog da pandemija stane, tako da ako Bog da barem određeni broj dana Ramazana provedemo zajedno u našoj džamiji. Amin

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

DŽEMATSKI ODBOR DIVIČ

 

Učitava se ...

Učitava se ...

 

Cijenjena braćo i sestre, dragi Divičani, želimo vas obavjestiti da džematski odbor Divič planira uređenje šehidskog mezarja na Diviču. S obzirom da su neki od vas se raspitivali i izrazili želju da učestvuju u ovom projektu, svoje priloge možete dostaviti našem blagajniku Muratu Muratoviću. U prilog su vam slike izgleda šehidskog mezarja (bez nišana u sredini) i oni koji žele pročitati plan izgradnje i važnost zašto nam je bitno uređenje našeg šehidskog mezarja, možete to pročitati u dokumentu ispod. Unaprijed vam zahvaljujemo za vašu nesebičnu podršku. Esselamu alejkum!

Mjesni imam: Mehmed ef. Tuhčić

Sehiskdo_Mezarj...
Sehiskdo_Mezarje_1
Sehiskdo_Mezarj...
Sehiskdo_Mezarje_2
Sehiskdo_Mezarj...
Sehiskdo_Mezarje_3
Sehiskdo_Mezarj...
Sehiskdo_Mezarje_4
Sehiskdo_Mezarj...
Sehiskdo_Mezarje_5

Učitava se ...

 

RAPORT

Na inicijativu mnogih građana Diviča, sredinom prošle godine, smo se angažovali kako bi djelimično riješili problem prebrze vožnje na potezu od ulaza u Divič do košarkaškog igrališta. Pogotovo u ljetnom periodu kada je frenkvencija saobraćaja na Diviču veća a i broj posjeta a i stanovnika Diviča se znatno uveća šansa da se desi nesreća je znatno veća a sve usljed prebrze vožnje. Obavili smo razgovore s predstavnicima gradske vlasti koji su obećali da će na Diviču na dvije lokacije postaviti ležeće policajce. U proteklom mjesecu se to i desilo. I pored ovoga pozivamo sve vozače da ne voze brže od 30 kilometara na sat kroz Divič. Nadamo se da će ove mjere uveliko smanjiti šansu nesreća na Diviču što je i krajnji cilj ove inicijative. 

 

REALIZACIJA

Projekat je realizovan u datom roku. 

 

PROJEKAT

Ležeći policajci.   

 

PRIJEDLOG

Postavljanje ležećih policajaca s ciljem sigurnijeg odvijanja saobraćaja na pravcu od ulaza u Divič do košarkaškog igrališta. 

IMG_6566
IMG_6566
IMG_6567
IMG_6567

 

Obavještenje,

U sljedećoj sedmici, od 9-12-2019 preduzeće za vodu i komunalije obilazit će mjerna mjesta (šahte) svih korisnika vode sa bazena tj. gornji i donji red kuća na putu Zvornik Sarajevo. Mole se svi građani Diviča koji su na bazenu a istovremeno i na gradskom vodovodu da omoguće firmi nesmetan rad s tim što će svako po volji da odredi da li će biti priključen na bazen ili na gradski vodovod kako bi se riješili kružnog toka vode koji nam pravi veoma visok mjesečni račun. Račun za struju na pumpi se kreće između 70 i 100 KM mjesečno što je naravno previše. Račun bi trebao biti znatno manji. 

Unaprijed hvala.

Predsjednik mjesne zajednice Divič

Samir Kapidžić   

 

Od uključivanja pumpe pa do danas imali smo par problema koje je hadžija Amir Hadžiavdić riješio. Uspostavilo se da bazen ne radi a razlog je bila pokvarena sklopka koju je hadžija promjenio. Sklopka je koštala 29 KM. Nadalje hadžija je kupio i katanac za objekat gdje se nalazi pumpa koji je koštao 3 KM.

U narednom periodu slijede i dalje aktivnosti na legalizaciji objekata a prvi korak je probavljanje projektne dokumentacije.

U prilogu slika sklopke i računi.  

IMG_6440
IMG_6440
IMG_6442
IMG_6442
IMG_6458
IMG_6458

Učitava se ...

 

Danas smo izmirili dug za struju na pumpi za vodu. Danas u toku dana je i struja ponovo uključena tako da se nadamo da će već sutra bazen biti pun a da će voda svim potrošačima biti dostupna već u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana. Mi ćemo nastaviti aktivnosti kako bi u konačnici i bazen a i objekat u kojem se nalazi pumpa bili preuzeti od strane firme vododov i komunalije na upravljanje. Da bi se to desilo potrebno je da odradimo projektnu dokumentaciju za oba objekta a zatim i legalizaciju što je uslov da se ovi objekti preuzmu na upravljanje od strane firme vodovod i komunalije Zvornik. 

Skupili smo 2880 KM(ovdje smo računali i 100 KM koje su direktno uplaćene na račun elektrodistribucije) i 1240 eura. Posle konverzije euro u KM dobili smo 2405.85 KM(1240 x 1,.955830 = 2425,23 KM ; provizija je 0.80% na cijelu sumu što je 19,4 KM ; totalno 2405,85 KM).

Totalno u markama smo skupili 2880 + 2405,85 = 5285,85 KM. Kod blagajnika je 5185.85 KM (ponovo jer smo imali jednu uplatu od 100 KM direktno na račun elektrodistribucije).

Na dan 2-12-2019 dug je iznosio 4970 KM(ovo je zato sto smo imali i jednu uplatu od 100 KM direktno na račun elektrodistribucije). U ovaj dug je uračunato i 38 KM kamate za mjesec novembar. Sama uplata je koštala 2,5 KM. Ukupno smo uplatili 4972,5 KM

Ponovno uključenje struje je koštalo 46,8 KM i sama uplata 2,5 KM što je ukupno 49,3 KM. Sve ukupno nas je koštalo 4972,5 + 49,3 = 5021,8 KM. 

Ostalo nam je 5185,85 - 5021,8 = 164,05 KM.

Ostatak novca ćemo iskoristiti za plaćanje računa za potrošenu struju u narednim mjesecima jer očekujemo da će proces legalizacije potrajati.

Za kraj bih iskoristio priliku da se zahvalim svima koji su se odazvali akciji skupljanja sredstava za povrat duga za struju na pumpi za vodu a posebno predsjedniku MZ Samiru Kapidžiću, blagajniku Amiru Hadžiavdiću i imamu na Diviču efendiji Mehmedu Tuhčiću za njihov angažman kako bi se ovaj problem riješio.

U prilogu je račun duga na dan 31-10-2019, zatim konverzija eura u KM, uplatnica na račun elektrodistribucije i na kraju uplatnica za ponovno uključenje struje na pumpi.

dug001
dug001
dug002
dug002
dug003
dug003
dug004
dug004

Učitava se ...

 

Poruka predsjednika mjesne zajednice Divič:

Postovani divičani. Obavještavam vas da sam u prisustvu još dvojice naših komšija razgovarao sa direktorom vodovoda i komunalija. Direktor nas je obavjestio da oni u skorije vrijeme šalju ljude na Divič kako bi obišli sve kuće koje su priključene na bazen, te će tom prilikom sanirati i sve kvarove kako u buduće voda iz bazena ne bi odlazila, osim do potrošaća koji su isključivo vezani za bazen, tako da bi mjesečni račun za struju bio dosta manji. Takođe nas je uputio da krenemo u proces legalizacije objekta kako bi oni mogli preuzeti objekat. Molim vas drage komšije da što je moguće prije skupimo sredstva, kako bi otplatili dug. Nadam se da ćete spoznati vrijednost ovoga projekta, te dati svoj doprinos kako bi uz Božiju pomoć, ovaj projekat priveli kraju. Zahvaljujem vam.

U ime udruženja građana Diviča ja bih dodao sljedeće.

Zatvaranjem vode zbog duga na pumpi pogođene su naše nene naše majke. Pogođeni su oni koji sebi nisu u stanju obezbjediti vodu na neki drugi način. Pozivam sve Divičane da stanu na jednu sekundu i razmisle o ovome. Smatram našom obavezom da ovaj novac skupimo u što kraćem roku. Pozivam vas da se odazovete ovom pozivu i donirate onoliko koliko možete kako bi vratili dug. 

Dug iznosi 4958,5 KM na dan 30-09-2019. 

Donacije za dug za struju na pumpi za vodu možete uplatiti kod hadžije Amira Hadžiavdića na Diviču što je i najjeftiniji način. Uplate na račun elektrodistribucije ili na račun udruženja koštaju. U svakom slučaju pri uplati na račun elektrodistribucije unesite broj računa 238018604-9/2019. Za uplate na račun udruženja navedite da je uplata za dug za struju.

U prilogu vidite listu dosadašnjih donacija, račun za dug za struju na pumpi, račun za uplate elektrodistribuciji i račun udruženja građana Diviča.  

Nadalje su prikazani svi potrošaci vode priključeni na pumpu. Ukoliko smatrate da nebi trebali biti na ovom spisku ili da nedostajete na ovom spisku obavijestite hadžiju Amira koji je na zadnjoj slici ovog spiska ostavio i svoj broj telefona.

Učitava se ...

Dug za vodu - M...
Dug za vodu - MZ Divič
NovaBanka-za up...
NovaBanka-za uplate iz inostranstva
Račun udruženja...
Račun udruženja - UGD
Na pumpi 1
Na pumpi 1
Na pumpi 2
Na pumpi 2
Na pumpi 3
Na pumpi 3
Na pumpi 4
Na pumpi 4
Skica
Skica

Obavještavamo cijenjene Divičane da je Huso Džihić na ime svojih roditelja rahmetli Alije i Mine uvakufio asfaltiranje puta u mezarje u vrijednosti od 10 000 eura. Cijena svih radova iznosila je 24 280 KM. Dakle džematski odbor je iskoristio priliku da uporedo sa izvođenjem ovih radova, uradi i drenaže i pokupi površinske vode koje se spuštaju niz mezarje. S obzirom da ima potreba da se asfaltiraju još dva kraka puta, onaj koji ide iznad šehidskog mezarja i put naspram njega prema malom igralištu, čija realizacija košta 18 000 KM, džematski odbor poziva sve one koji žele da sebe i svoje porodice ugrade u trajni vakuf pomaganjem da se dovrše radovi u mezarju, da se za svoje priloge jave nekome od članova džematskog odbora Divič.


IMG_4491
IMG_4491
IMG_4492
IMG_4492
IMG_4493
IMG_4493
IMG_4494
IMG_4494
IMG_4495
IMG_4495
IMG_4496
IMG_4496
IMG_4497
IMG_4497
IMG_4498
IMG_4498
IMG_4499
IMG_4499

Donacije za dug za struju na pumpi za vodu.

Učitava se ...

Dzemat (Sergija...
Dzemat (Sergija)
Mehmed Mustafić
Mehmed Mustafić
Memnun Čormehić
Memnun Čormehić
Zuhra Delagić
Zuhra Delagić
UGD-Donacija 20...
UGD-Donacija 200KM
Mirza Kuršumovi...
Mirza Kuršumović
Nermin Dogić
Nermin Dogić

Učitava se ...

Učitava se ...

Učitava se ...

Učitava se ...

Saradnja našeg udruženja i Federalnog Ministarstva Raseljenih Osoba i Izbjeglica se nastavlja. Ovog puta nam je odobrena donacija u visini od 1500KM za pomoć u radu udruženja s ciljem unapređenja položaja i statusa raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica.  


Odluka-Str01
Odluka-Str01
Odluka-Str02
Odluka-Str02
Ugovor-Str01
Ugovor-Str01

Učitava se ...

RAPORT

S obzirom da je infrastruktura na Diviču dotrajala s vremena na vrijeme primorani smo da krpimo ono što se mora krpiti a u isto vrijeme gledamo da što manje investiramo u ove svrhe. Već neko vrijeme radimo na tome da prikupimo sredstva za izradu projektne dokumentacije za projekat koji se tiče rekonstrukcije vodovoda, kanalizacije i asfalta. S obzirom da čak i projektna dokumentacija za ovaj kapitalni projekat košta mnogo nepreostaje nam ništa drugo nego da u međuvremenu krpimo ono što se mora zakrpiti a u ovom slučaju rupe u asfaltu. Pozvao bih sve da se aktivno uključe u vezi projekta rekonstrukcije vodovoda, kanalizacije i asfalta. Ovo je projekat koji će koristiti generacijama iza nas zato bih trebali svi aktivno učestvovati u njegovoj realizaciji i to svako u domenu svojih mogućnosti.

 

REALIZACIJA

Projekat je realizovan u datom roku. 

 

PROJEKAT

Krpljenje rupa na asfaltu.   

 

PRIJEDLOG

Krpljenje rupa na asfaltu. 

 

IMG_2829
IMG_2829
IMG_2830
IMG_2830
IMG_2831
IMG_2831

O udruženju

  • Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

    Pročitaj više...

Račun udruženja

Transakcijski račun za uplate iz BiH:

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
1610000142870050

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: Raiffeisen BANK dd BiH
Banks address: Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN: BA391610000142870050

Full benefic. name: Dijsapora za odrz povratak i reg
Full benefic. address: Divic

Svrha: Članarina ili navesti naziv projekta