Članak je filtriran: četvrtak, 23 April 2020

četvrtak, 23 April 2020 09:02

Ramazan 2020

Na ovaj se način džematski odbor na Diviču želi obratiti divičkoj dijaspori povodom novonastale situacije a u vezi predstojećeg mjeseca Ramazan.

Mnogi Divičani koji žive u dijaspori su koristili svoje odmore kako bi mubarek mjesec Ramazan proveli na Divič. Zbog novonastale situacije to ove godine neće biti moguće. Nedostajat ćete nam. Ova teška vremena nagnaju čovjeka da razmišlja o stvarima o kojima drugačije ne razmišlja. Dunjaluk nas obuzme pa se udaljimo jedni od drugih. Svako vodi svoju brigu a zajednica pati i propada. Danas više nego ikada se pokazalo da je zajednica ta koja pobjeđjuje i opstaje a pojedinac u konačnici gubi. Ramazan nas upravo na to podsjeća. Okupljamo se u zajedničkoj molitvi, okupljamo se na zajedničkom iftaru, dajemo zekat u zajednički bejtul-mal. Zajednica, džemat je ključ našeg uspjeha i opstanka.

Bilježi imam Ahmed od Harisa el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Naređujem vam pet stvari koje je meni Allah naredio! Naređujem vam: džemat, poslušnost, pokornost, hidžru i borbu na Allahovom putu ...“ (Ahmed, 17209; Tirmizi, 2863; Ibn Hibban, 6233; Ebu Ja'la, 1571; a šejh Albani i Šuajb el-Arnaut hadis su ocijenili vjerodostojnim.)

Ne tako davno običaj a i dužnost je bila da se obilaze bolesne i nužne džematlije. Takvim je se izlazilo u susret na svaki mogući način i svi su to rado radili. Naši preci su to tako i radili. Danas evo silom prilika ponovo se vraćamo tom običaju a prije svega dužnosti. Nekada nam je potrebno ovakvo stanje u kojemu se danas nalazimo da se vratimo našim dužnostima kojima nas islam uči a koje je i naš miljenik poslanik Muhammed alejhiselam praktikovao.

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Šest je prava muslimana u odnosu na drugog muslimana: 1. kada ga susretneš, nazovi mu selam, 2. kada te pozove, posjeti ga, 3. kada od tebe traži savjet, posavjetuj ga, 4. kada kihne i zahvali Allahu, uzvrati mu, 5. kada se razboli posjeti ga i 6. kada umre, slijedi ga (klanjaj dženazu i isprati ga)!” (Muslim)    

Naš Divički imam Mehmed efendija Tuhčić je ponukan ovim našim dužnostima danas obišao sve džematlije na Diviču, uručio im prigodnu hediju, uručio vaktiju za mjesec Ramazan, uručio jedno pismeno predavanje i ramazansku poruku. Za polaznike mekteba je uručio podsjetnik u kojem sva naša djeca mogu voditi svoje vjerske aktivnosti u mjesecu Ramazanu. Ponovo još jedna aktivnost našeg imama vrijedna hvale u nadi da će se ona zadržati i posle ovog stanja u kojemu se nalazimo.  

Pošto naši Divičani u dijaspori, naše džematlije, nisu u stanju biti na Diviču ovaj mubarek mjesec Ramazan ovim putem želimo podijeliti pismeno predavanje i ramazansku poruku a za najmlađe i podsjetnik u kojem mogu voditi svoje vjerske aktivnosti u mjesecu Ramazanu. Mi smo džemat ma gdje da smo na ovoj zemaljskoj kugli i ovim putem vam skrećemo pažnju da razmišljamo na vas i da nam nedostajete.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN

Ramazanska Poruka

Gospodaru počasti nas da spoznamo Tvoje blagodati tokom njihovog trajanja, a zaštiti nas od dana kada ćemo neku od blagodati spoznati samo zato što smo je izgubili.

Dragi moj brate, cijenjena sestro, pred nama je mjesec neizmjerne Allahove milosti, mjesec posta, mjesec u kojem je počelo objavljivanje posljednje Allahove objave-Kur'ana, mjesec bratske ljubavi I islamske solidarnosti. Vrijeme koje je svakome od nas Allah dž.š. propisao I odredio ne možemo posjedovati, naš izbor je hoćemo li ga korisno ili beskorisno potrošiti. Mjesec Ramazan koji nam je Allah dž.š. odredio za post, trebamo iskoristiti na pravi način, iskoristiti ga I za druge ibadete I dužnosti, za namaz,učenje Kur'ana, zekat I sadekatul-fitr. U Ramazanu trebamo nastojati pribaviti ahiretske koristi za sebe, za naše porodice, prijatelje, zajednicu. Naš Poslanik s.a.w.s. nam u jednoj predaji poručuje: ko vjeruje u Allaha i Njegovoga Poslanika i obavlja namaz i posti mjesec Ramazan, Allah na sebe preuzme obavezu da ga uvede u Džennet. Ovaj hadis Božijeg Poslanika s.a.w.s. raduje nas, jer evo Ramazan nam dolazi. Već u četvrtak sa akšam namazom ćemo inšaAllah živjeti u bereketu i živjeti u milosti koju Gospodar spušta u mjesecu Ramazanu. Ramazan je drag gost svakome onome ko vjeruje u Allaha dž.š. i Poslanika, s.a.w, svakome onome ko je svjestan da će na ovome svijetu određeni broj godina živjeti, a zatim se svom Gospodaru vratiti. Zato je neophodno da se pripremimo za ovaj mjesec. Da pripremomo svoje dove. Da pripremimo šta je to što ćemo prema Gospodaru svih svjetova činiti i što će nam biti drago da vidimo. Kako ćemo se sa Njegovom knjigom, sa Kur'anom, a Ramazan je mjesec Kur'ana, kako ćemo se družiti. Hoćemo li svaki dan da imamo tu posebnu vezu, da imamo te posebne trenutke sa Božijom objavom. Ramazan je uzdignut objavom Kur'ana. I zato prvo kada planiramo mjesec Ramazan kažemo želim ojačati svoju vezu sa Allahom dž.š., pripremiti svoje dove, pripremiti moj odnos prema Kuranu, pripremiti se da u namazu budem što prisutniji, što skrušeniji, da me namaz oplemeni. Zatim kako ću se odnositi prema sebi, hoću li dati sebi vremena da razmišljam o svemu što me okružuje, da razmišljam o svome životu, šta mogu bolje učiniti, kako mogu biti korisniji, kako mogu biti bolji bračni drug, bolji otac, kako mogu biti bolji komšija, čime ću se baviti, na koji način ću broditi ovim životom koji će sigumo proći. Ramazan iziskuje tu pripremu, onako kako dočekujemo drage goste, Ramazan je gost u vremenu i priprmamo se za njega, pravimo svoj plan. Praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bila je da obraduje ashabe

Tvoje blagodati tokom njihovog trajanja, a od blagodati spoznati samo zato što smo je dolaskom mubarek mjeseca Ramazana. To potvrduje i hadis od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., uoči Ramazana, rekao ashabima: "Došao vam je blagoslovljeni mjesec u kojem vam je Allah naredio post, u njemu se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema, u njemu se okivaju šejtani, u njemu je noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro mjeseca Ramazana, uskraćeno mu je svako dobro." Mjesec Ramazan dočekujemo u posebnim prilikama, opasnost od pandemije nije prošla, u našoj džamiji jedan dio Ramazana, a možda I čitav Ramazan, neće biti džemata, zajedničkih namaza, teravija I nafila I zbog toga je svakom vjerniku I vjernici teško I tužni smo. Ali brate moj dragi, cijenjena sestro mi ne znamo šta je dobro po nas, možda nam Allah Uzvišeni da da Ramazan provedemo van naših džamija, ali nam se smiluje da u svojim kućama sa svojim porodicama oživimo sunnet teravih namaza, pojedinačno ili u džematu, da oživimo mukabele kroz zajedničko učenje Kur'ana sa svojim bližnjima. Džematski odbor Divič, kroz ovaj zijaret svakog našeg džematlije, uz skromnu hediju, čestita vam dolazak mubarek mjeseca Ramazana, uz dovu dragom Gospodaru da Ramazan ispostimo u zdravlju i rahatluku, da njegove plodove uberemo kroz ibadete dana i noći mjeseca Ramazana, te da nas Allah Uzvišeni u Ramazanu potpuno očisti od grijeha, podari nam dobro dunjaluka i ahireta, te da ako Bog da pandemija stane, tako da ako Bog da barem određeni broj dana Ramazana provedemo zajedno u našoj džamiji. Amin

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

DŽEMATSKI ODBOR DIVIČ

 

Učitava se ...

Učitava se ...

 

Objavljeno u Obavještenja

O udruženju

  • Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

    Pročitaj više...

Račun udruženja

Transakcijski račun za uplate iz BiH:

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
1610000142870050

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: Raiffeisen BANK dd BiH
Banks address: Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN: BA391610000142870050

Full benefic. name: Dijsapora za odrz povratak i reg
Full benefic. address: Divic

Svrha: Članarina ili navesti naziv projekta