Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Naši sponzori

Nogomet na Diviču
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 April 2008 13:51
Nogomet se počeo igrati na Mejdanu odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata. Poznato je da je bilo otpora nekih starijih ljudi ovoj novoj vrsti igre.
Ovu igru su odmah prihvatili mladi. Prva nogometna utakmica odigrana je u proljeće 1947. godine. Bila je to utakmica između pionira Drine i pionira Diviča. Krajem četrdesetih 20. vijeka na Diviču je formiran nogometni klub "Splavar" koji se vremenom ugasio zbog nepostojanja adekvatnog igrališta.
Iz tog perioda nekolicina nogometaša uspješno je nastavila karijeru u F.K Drina kao: Safet Kuršumović, Ahmet Numanović-Haka, Abdurahman
Kuršumović-Manjo, a Ibrahim Hadžiavdić–Babija nastavio je karijeru u višerazrednoj Mačvi i poslije uspješno nastavio karijeru u Australiji.
Početkom sedamdesetih počele su pripreme za osnivanje nogometnog kluba.
Opet je bio problem igrališta. Pokušalo se aktivirati igralište kod "Šeste vodenice u
Jošanici", ali i ono je bilo neprikladnih dimenzija. Divič je tada imao iznimno talentiranu generaciju nogometaša koja je postizala vrhunske rezultate na turnirima u malom nogometu, na tzv. Svećarskim turnirima kao u Novoj Kasabi za vrijeme majskih svjetkovina. Starije generacije se sjećaju pobjeda nad nogometašima : Dervente, Miliča, Nove kasabe itd.

F.K. "Mladost" je osnovan početkom sedamdesetih godina i svoje utakmice je igrao na igralištu Drine. U tadašnjoj međuoćpinskoj ligi postizao je vrhunske rezultate.
Godine 1974. osvojio je prvo mjesto u međuopćinskoj ligi i igrao je kvalfikacije za
ulazak Regionalnu ligu sjeveroistočne Bosne. Starije generacije će se sa nostalgijom
prisjetiti tih događaja kada je cijeli Divič živio za nogomet. Zajedno sa nogmetašima se
putovalo na gostujuće utakmice, a poslije se danima prepričavalo događajima sa
utakmica. Nogometaši Diviča uspjeli su se kvalficirat u Regionalnu ligu.
Sjetićemo se predvodnika te iznimno nadarene generacije: Mehe Mahmutovića nesavladivog golmana, Mirsada Hadžiavdića-Babije virtuozng krilnog igrača, Muriza Halilovića neprelaznog centarhalfa "koji je ginuo za svaku loptu" i svakako gledajući iz današnjeg kuta modernog nogometa vrhunskog veznog igrača Muharema Kapidžića-Picana. O njemu kao i Babiji mogli bi se pisati članci. Sigurno su največi divički nogometni talenti koji zbog svoje neozbiljnosti i lokalpatriotizma nisu nastavili karijeru u tada većim klubovima od zvorničke Drine.

Sredinom sedamdesetih godina Divič je dobio sadašnje nogometno igralište koje je nastalo nanošenjem ogromnih količina kamena i zemlje i od tadašnje "Bare" napravljen je Sportsko rekreacioni centar. Ogroman doprinos u izgradnji dao je r. Ismet Okanović,
a radove je finansirala Hidroelektrana navodno kao
"kompenzaciju" za potopljene kuće i
imanja Divičana.
Izgradnjom Sportsko rekreacionog centra Divič je dobio preduvjete za razvoj i ostalih sportova osim nogometa.
Tadašnje generacije Divičana su se aktivno počele baviti sportom a najviše nogometom. Formirane su sve kategorije F.K. Mladosti poćev od pionira, juniora do seniora. Biti će zapamčeno da su gostujuće momčadi teško dolazile do bodova na Diviču. Nogometna lopta je često letjela u jezero, pa je uvijek netko morao dežurati sa čamcem, kako sudija ne bi produživao utakmicu, a bogami ako nije bio po volji domaće momčadi znao je završiti u jezeru gdje bi imao "prisilne sate učenja plivanja".
F.K Mladost je sa manje ili više uspjeha funkcionirao do 1992. godine, da bi se ponovo aktivirao 2005. godine.

Iz perioda osamdesetih uspješnu nogometnu karijeru su napravili: Ahmo Tuhčić, Sead Pezerović i svakako Mirsad Musić-Miki koji je igrao za tadašnjeg drugoligaša iz Bora.


Pripremili : autor : M. Pezerović i administratori web-a www. divic.net
 
©2010 stilpunkt & Divic.net