Koga se tiče…

Poštovani,

Esselamu alejkum,

Koga se tiče…

Početak 2017, problemi vodosnabdijevanja gornjeg dijela Diviča su svakodnevni. Česte obustave dostave vode, česti kvarovi na pumpi za vodu i dug za struju na pumpi od preko 5000KM. Elektrodistribucija isključuje struju na pumpi za vodu i sve staje. Nema vode!

Dotadašnji individualni pokušaji da se riješi problem sa vodosnabdijevanjem su bili kratkog daha. Hajde da i mi probamo. Mislim ima nas. Zajedno ćemo. Brzo ćemo mi riješiti ovaj problem.

Prvi kontakt sa elektrodistribucijom i stavlja nam se do znanja da se dug mora vratiti prije nego se struja ponovo uključi na pumpi za vodu. Uspijevamo se dogovoriti sa elektrodistribucijom da udruženje građana Divič preuzme plaćanje mjesečnih računa i ponovni priključak za struju a da ćemo dug vratiti nekada kasnije. Vode povono ima.

8-5-2017 podnosimo prvih zahtjev prema opštini Zvornik da nam se riješi problem sa objektom sa pumpom za vodu i bazenom.

Plaćamo račune za struju redovno, vode ima, ali još uvijek su česti prekidi jer su i elektroinstalacije a i sama pumpa dotrajale. 2018 je godina, Elektrodistribucija traži da se dug na pumpi vrati. Isključuju ponovo struju na pumpi za vodu. Jedan mali dio duga uplaćujemo kako bi ponovo imali vodu.

Juli 2018 pumpa za vodu je pokvarena i ne može se popraviti. Kupujemo novu pumpu, troškovi 1380KM.

Ponovo šaljemo zahtjev opštini Zvornik da nam se riješi ovaj problem.

Polahko dobijamo pravu sliku problema. Oba objekta su napravljena bez ikakve dokumentacije, bespravno. Prvi korak u rješavanju problema bi trebao biti upravo taj. Postavljaju se pitanja da li je bazen na vakufskoj zemlji, da li je objekat gdje se nalazi pumpa u privatnom vlašništvu ili ne i ako nije ko je vlasnik te zemlje. Problem koji imaju mnogi na Diviču!

Početak 2019 upućujemo još jedan zahtjev opštini Zvornik da nam se riješi problem vodosnabdijevanja gornjeg dijela Diviča.  

Elektrodistribucija insistira na vraćanju duga. Pokrećemo akciju doniranja kako bi se dug vratio. Na akciju se odazvalo 68 donator. Skupili smo dovoljno novca da vratimo dug, 4970KM, i riješimo taj problem. Računi za struju naravno pristižu svaki mjesec a konačno rješenje za ovaj problem se još ne nazire.

Sredinom 2020 dobivamo usmena obećanja da ako odradimo svu potrebnu dokumentaciju za oba objekta da bi isti mogli biti preuzeti na upravljanje od strane preduzeća vodovod i komunalije.

U junu 2020 plaćamo 1400KM za izradu tehničke dokumentacije.

U julu 2020 plaćamo 2400KM za izradu automatike za rad pumpnog postrojenja.

Dobijamo informaciju da bi se objekti uzeli na upravljanje od strane vodovoda i komunalija potrebno je da skupština grada Zvornika donese tu odluku.

Prolaze još dvije godine i naših čestih posjeta organima vlasti grada Zvornika i mnogih obećanja da bi 14-09-2022 na 14-oj redovnoj sjednici Skupštine grada Zvornika bila donesena odluka da oba objekta za snabdijevanje vodom gornjeg dijela Diviča budu privremeno preuzeti na upravljanje od strane preduzeća ‘Vodovod i komunalije’. Time se preuzima i plaćanje računa za struju na pumpi za vodu.

5 godina bitke. 12327,18KM uloženih sredstva. Put dug i trnovit. Ali smo uspjeli.

 

Posle svega ovoga zaključili smo par stvari.

Ako želimo bilo šta da radimo na Diviču kao zajednica da moramo nastupati svi zajedno. Svako da daje doprinos u skladu sa svojim mogućnostima. Da li je to kroz redovno plaćanje članarine koja iznosi 10 eura mjesečno za dijasporu a 5 KM za one koji žive u Bosni i Hercegovini ili kroz lično zalaganje, društveno korisni rad ili ekspertizu.

Kada rade samo jedan ili dva čovjeka te bitke traju i po pet godina.

Novac od članarina bi se koristio za održavanje Diviča, pomoć socijano ugroženima, pomoć studentima i školarcima, podrška sporstkim klubovima, podrška u organizaciji kulturno vjerskih manifestacija na Diviču i na posljetku dijelom novca u pripremi projektne dokumentacije za veće projekte koji se tiču infrastrukture.

Trenutno smo pred realizacijom projekta uređenja plaže i dječijeg igrališta. Projekat vrijedan 100.000KM od čega mi učestvujemo sa 10%, grad Zvornik sa 10% a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 80%. Potrebno je da skupimo 10.000KM.

Uskoro ćemo pokrenuti akciju skupljanja tog novca. Tačna suma novca s kojom mi učestvujemo u projektu je 10647,35KM.

Prema našim procjenama kada bi svi građani Diviča bili članovi udruženja i redovno uplaćivali članarinu da bi sve gore navedeno moglo biti realizovano. Mišljenja smo da 10eura za dijasporu a 5km mjesečno za one koji žive u BiH je mala cijena za sve nas a da nam Divič bude uredan a život na Diviču dostojan čovjeka.

A zašto, jer me se tiče.        

S poštovanjem,

Udruženje Građana Divič

Zadnji put promjenjen četvrtak, 22 Septembar 2022 12:41
Administrator

Administrator.

Prijavi se pa komentiraj

O udruženju

  • Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

    Pročitaj više...

Račun udruženja

Transakcijski račun za uplate iz BiH:

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
1610000142870050

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: Raiffeisen BANK dd BiH
Banks address: Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN: BA391610000142870050

Full benefic. name: Dijsapora za odrz povratak i reg
Full benefic. address: Divic

Svrha: Članarina ili navesti naziv projekta