Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 

Naši sponzori

Divičani Traže Izmje¹tanje Crkve
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 April 2008 14:38
zastupnik Vakufske direkcije Esad Hrvačić.
Predsjednik Džematskog odbora Divič Abdurahman Okanović upoznao je reisu-l-ulemu o džamiji u Diviču koja je porušena 1992. godine zajedno s mezarjem. Na tom mjestu, dok se još izbjeglice nisu bile vratile, Srpska pravoslavna crkva je nelegalno podigla crkvu na dva mezarja i temelju Divič džamije. Od tada i još uvijek, unatoč svim naporima da se crkva izmjesti sa tog mjesta i da Divičani mogu podignuti džamiju, Pravoslavna crkva još uvijek ilegalno održava crkvu i uz podršku zvorničkih vlasti koje neće da taj problem razriješe u skladu sa zakonom o slobodi vjera u BiH. Divičani gube strpljenje u svom zahtjevu da im se omogući da obnove džamiju koja je na tom mjestu postojala preko sto godina. Divičani ističu da se u ovopm slučaju krše i odredbe Dejtonskog sporazuma i da međunarodna zajednica to sve mirno posmatra. Divičani su nastojali da ovaj problem riješe pravnim putem, a pošto u opštini Zvornik, kako su istakli, sudije ne sude na osnovu činjenica već na osnovui nacionalne pristrasnosti, Divičani su obavijestili reisu-l-ulemu da oni nemaju drugog izlaza, nego da na tom istom mjestu počnu dizati temelje džamije sa munarom. Također, oni su izvjestili reisu-l-ulemu da će uputiti peticiju džematlija Diviča Predsjedništvu BiH, Ministarstvu za ljudska prava i OHR-u, o obespravljenosti i ugrožavanju fizičkih i duhovnih opstojnosti na njihovoj zemlji.
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je saslušao Divičane i podržao njihove legitimne zahtjeve. Kazao je da na temelju zakona o slobodi vjera u BiH kojeg je donio Parlament BiH na prijedlog MRV BiH, ljudi su slobodni u ispoljavanju svoje vjere i niko nema pravo uzurpirati i vrijeđati njihova vjerska osjećanja.
Izgradnja crkve na temeljima džamije, posebno na mezarjima je vrijeđanje vjerskih osjećanja i reisu-l-ulema poziva sve relevantne institucije BiH da riješe divički slučaj dok se još može riješiti na način koji će zadovoljiti zahtjeve pravednosti na temelju Zakona o slobodi vjera. Reisu-l-ulema je također kazao da Divičani imaju pravo da grade porušenu džamiju na istom mjestu na kojem je postojala više od stotinu godina.

(MINA)
 
©2010 stilpunkt & Divic.net