Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13 

Naši sponzori

Divičke džamije
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 April 2008 14:55
Kratka historija Divičke džamije i njenih imama

Džamija na Diviču najvjerovatnije postoji od sredine 16.vijeka, od kada datira i ovo naselje, kao i mezaristan u njemu. Džamija koja je srušena 1935. (da bi se na njenom mjestu 1936. godine podigla nova), bila je od kamena, ćerpića i drveta. Nova džamija imala je dimenzije 14,5 x 10,5 metara i zidanu munaru visine 30 metara. Uz nju je tada podignut i novi mekteb.
Prema Ibni Hasanu sagradio ju je o svom trošku H. Haso Bojić . Proklanjavanje džamije bilo je krajem oktobra 1936. godine , kojim povodom je Divič posjetio tadašnji predsjednik Jugoslovenske muslimanske organizacije dr. Mehmed Spaho. Svi imami u staroj džamiji od 1863.do njenog rušenja 1935. bili su iz porodice Hadžiefendića,
a bilo ih je pet. Prvi je bio Ahmet ef. Hadžiefendić, doseljenik iz Užica, gdje je bio muftija. U novoj džamiji prvi imam bio je hafiz Salih.ef. Kavazbašić, koji će ovu dužnost obavljati do odlaska u penziju 1979. godine, kada dolazi novi mladi imam Ruvejd ef. Jahić iz Kalesije.

Godine 1973. džamija je renovirana. Umjesto krova postavljena su kubeta. Radove je vodio Građevinski odbor , čiji je predsjednik bio rahmetli H. Mustafa Hadžiavdić. Proklanjavanje je bilo 1974. godine.
Džamija je srušena 1992. godine i na njenim temeljima je sagrađena pravoslavna crkva.

Imam Ruvejd ef. Jahić je 1992. godine ostao do zadnjeg dana uz svoje džematlije i prošao je
sve strahote i stradanja svojih džematlija.
Povratkom Divičana obnovljen je rad IZ . Sve vjerske aktivnosti obavljaju se u prostorijama mekteba. Divič je dobio novog mladog imama Vahida ef. Kapidžića.

Većina teksta preuzeta iz knjige Zvornik-slike i bilješke iz prošlosti autora
gos. Mehmeda Hudovića
Sarajevo 2000 god.
 
©2010 stilpunkt & Divic.net