Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 

Naši sponzori

U Zvorniku okončani Dani Hasana Kaimije 2009
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 08 Juni 2009 20:36

U Zvorniku okončani Dani Hasana Kaimije 2009

LAUREATI VEDAD SPAHIć I MUHAMED HUKOVIć

U Zvorniku su u nedjelju navečer, 7. juna 2009. godine, okončani Sedmi Dani Hasana Kaimije. Brojni sadržaji i aktivnosti koje su ove godine uspješno organizirane u Zvorniku krunu su dobili organiziranjem svečanosti dodjele nagrada, kada je na lokalitetu stare tvrđave na Kula Gradu, u okviru književne večeri, nagrada Hasan Kaimija za najbolje djelo iz oblasti književnosti i znanosti dodijeljeno profesoru Vedadu Spahiću, a plaketa za životno djelo profesoru Muhamedu Hukoviću.
Djelo Prokrustova večernja škola, autora Veada Spahića, odlukom ®irija kojim je predsjedavao književnik Nijaz Alispahić, dobilo je prestižnu nagradu Hasan Kaimija, uz obrazloženje da se radi o vrhunskom djelu ovog književnog kritičara i teoretičara književnosti, koji je tipični predstavnik mlađe generacije. U užem izboru za nagradu Hasan Kaimija bilo je pet knjiga: Enes Karić, Crni tulipan, Tugra, Sarajevo 2008; Zilhad Ključanin, Švedsko srce moje majke, Zenica/Tuzla, 2008; Mirsad Sinanović, Roman o Ajvazu, Planjax, Tešanj 2008; Vedad Spahić, Prokurustova večernja škola, Bosna ars, Tuzla 2008. i  Amir Talić, Vraća se kući bosanski kralj, Bosanska riječ, Tuzla 2008.
Novčanu nagradu u iznosu od 2.000 maraka, dobitnik Vedad Spahić poklonio je u humanitarne svrhe: -Ponosan sam što sam dobio nagradu Hasan Kaimija. Novčana nagrada će ostati ovdje i bit će stipendija jednom šehidskom djetetu iz Zvornika, koje pohađa tuzlansku medresu, kazao je Spahić.
Prilikom preuzimanja povelje za životno djelo Hasan Kaimija, profesor Muhamed Huković zahvalio se Zvorničanima koji su dodjelom ovoga priznanja stavili krunu na njegovu uspješnu i dugu karijeru. Književnik Nijaz Alispahić je uručujući rad slikara Seada Emrića kazao je da je Huković u pravom smislu čovjek koji zaslužuje da nosi povelju sa imenom Hasana Kaimije, jer je najznačajnije radove o alhamijado književnosti stvarao upravo Huković, u svom radu baveći se i djelom Hasana Kaimije.
U četiri dana trajanja manifestacije Dani Hasana Kaimije promovirana je i knjiga Ašik istine, o Hasanu Kaimiji knjiga, koju je kao zbornik radova štampala izdavačka kuća Bosnia Ars iz Tuzle, te edicija Dobri Bošnjani. Veliku pažnju je izazvala i izložba umjetničke keramike Halide Emrić. Brojni posjetioci Zvornika upriličili su i posjetu turbetu Hasana Kaimije koje se nalazi na Kula Gradu, a u okviru vjerskih sadržaja u Kraljevićima je održana noć zikra, a na Kula Gradu mevlud i narodno veselje.
Ovogodišnje Dane Hasana Kaimije obilježio je važan događaj otvaranja novoizgrađene zgrade Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Otvaranju je prisustvovao poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i ambasador Islamske Republike Iran, nj.e. Ahmad Fard Hosseini. Iranska Ambasada izdvojila je 100.000 maraka za izgradnju ovoga objekta. U okviru Medžlisa osnovana je i biblioteka Preporoda, kojoj je 7.000 knjiga donirala grupa udruženja 3E Edukacija, ekologija, ekonomija, na čelu sa profesorom Nazimom Ibrahimovićem.

Biografija

VEDAD SPAHIć
 
 
Vedad Spahić je rođen 1966. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Tuzli. Diplomirao 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu južnoslavenske književnosti i maternji jezik. Predavao književnost i bosanski jezik u više srednjih škola i Gimnaziji «Meša Selimović» u Tuzli. Od 1993. je asistent-predavač na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli. Uže znanstvene oblasti kojima se bavi su starija bosanskohercegovačka književnost i književnost austro-ugarskog perioda. Vedad Spahić je jedan od najproduktivnijih bosanskohercegovačkih književnih istraživača i kritičara mlađe generacije. Objavio je knjige Tekst, kontekst, interpretacija – ogledi iz književnosti Bosne i Hercegovine (Tuzla-Tešanj, 1999), Rob i slavuj kanona – pjesništvo Osmana đikića (Mostar-Tuzla, 2002), te veći broj studija, ogleda, interpretacija i kritika u svim značajnijim bosanskohercegovačkim književnim časopisima – Odjeku, Izrazu, Novom izrazu, ®ivotu, Licima, Pregledu, Razlici, Ostrvu... Piše i objavljuje poeziju i kratke priče (knjige: Šta Rebeka Vest nikada nije saznala [poezija, Tuzla 1989], ®anrovi u Bosni i Hercegovini [proza, Tešanj, 2001], Rob i slavuj kanona [književnohistorijska monografija, Mostar-Tuzla, 2002.]). Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih književnoznanstvenih skupova. Bio je uključen u domaće i međunarodne znanstveno-istraživačke projekte. 2002. godine Filozofskom fakultetu u Sarajevu odbranio magistarski rad na temu Poezija Osmana đikića. Služi se njemačkim, engleskim i ruskim jezikom. Objavljivao prijevode sa njemačkog, ruskog i slovenačkog jezika. Urednik je univerzitetskog časopisa za književnost i umjetnost “Ostrvo”. Autor je dviju srednjoškolskih čitanki (III i IV razred gimanzije). Priprema doktorsku disertaciju o intertekstualnim relacijama djela savremene bosanskohercegovačke književnosti i Bašeskijinog Ljetopisa.
Dobija godišnju nagradu TZ Kantona 2006. za knjigu Vrt Bašeskije.


Objavljena djela
 
a) književno-znanstvene studije, ogledi, proza
 
TEKST, KONTEKST, INTERPRETACIJA – ogledi iz književnosti BiHe, Tuzla-Tešanj 1999.
®ANROVI U BOSNI I HERCEGOVINI, proza, Tešanj 2001.
ROB I SLAVUJ KANONA – pjesništvo Osmana đikića, Mostar-Tuzla, 2002.
 
b) udžbenici
 
- čitanka za III razred gimnazije, Sarajevo, 2003.
- čitanka za IV razred gimnazije, Sarajevo, 2003.
 
Prikazi i kritike drugih autora:
 
O knjizi Tekst, kontekst, interpretacija:
 
- Isnam Taljić, Moderno promišljanje starih tekstova, Ljiljan br. 362, decembar 1999.
- Enver Kazaz, Kritičareva hereza, Dani br. 136, januar 2000.
- ®eljko Grahovac, Značenja i tumačenja književnih djela u mijeni epoha, ®ivot 1-2, 2000.
- Muhidin Džanko, Pozitivna drskost u hodu kroz hermeneutičke labirinte, Zapis br. 4. januar-februar 2000
- Mirsad Kunić, Kontekstualizacija i interpretacija, Behar br. 47, III-IV 2000. Zagreb
- Nedžad Ibrahimović, Kontekstualizacija teorije, Razlika I, 2000.
 
O knjizi ®anrovi u Bosni i Hercegovini
 
- Nihad Agić, Refleks čitalačke akcije, "Naše vrijeme", br 2, Tuzla, februar 2002.
- Mirsad Kunić, Ispričane i neispričane priče Vedada Spahića, Novi izraz 16-17, ljeto-jesen 2002


Biografija: Muhamed Huković

Ovogodišnji dobitnik Povelje za životno djelo Hasan Kaimija, po odluci Organizacionog odbora je dr. Muhamed Huković.
Dr Muhamed Huković rođen je u čajniču 6. maja 1922. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu. Po završetku gimnazije upisao se na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu (rang fakulteta). Zbog njenog ukidanja 1945. završio je tri godine studija. Godine 1946. upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu – studij slavistike i diplomirao 1952. godine. Radio kao nastavnik u Zagrebu, na Šumarskoj školi u Banjoj Luci, ®enskoj gimnaziji u Sarajevu i Zubotehničkoj školi kao direktor. Kao prosvjetni savjetnik Prosvjetno-pedagoškog zavoda u Sarajevu penzionisan 1985. godine.
Magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu Književni rad Alije Sadikovića, a doktorsku tezu Alhamijado književnost i njeni stvaraoci odbranio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
I poslije prekida radnog odnosa aktivno učestvuje u radu u Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod, te u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Dvije godine rukovodio je izradom Bošnjačkog biografskog leksikona. Kao predavač učestvuje gotovo na svim naučnim skupovima iz oblasti književnosti i jezika.
Knjige:
Alhamijado književnost i njeni stvaraoci, Sarajevo, 1986.
®ivot i djelo muderisa Alije Sadikovića, Sarajevo, 1987.
Muhamed Hevai Uskufi, (koautorstvo), Tuzla, 1990.
Zbornik alhamijado književnosti, Sarajevo, 1977.
Zaboravljena baština, Zagreb, 1993.
Vino u bošnjačkoj književnoj tradiciji, Sarajevo, 2000.
Na izvorištima bošnjačke baštine, Sarajevo, 2002.
Bosanski jezik – državotvorni element Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2007.

Veliki broj radova objavio je u raznim listovima i časopisima. Preko 50 godina aktivno je učestvovao u trezvenjačkim društvima, odnosno u Savezu protiv alkoholizma i drugih toksikomanija, obnašajući rukovodne dužnosti u republičkim i saveznim organima.

BMG Bosanska medijska grupa

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

 
©2010 stilpunkt & Divic.net