Anketa

Hoćete biti na dan šehida, 21 jun 2014, na Diviču?
 

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Naši sponzori

Dzenaza
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 April 2008 14:40
Oko tri hiljade ljudi okupilo se u subotu 22. aprila na posljednjem ispracaju dvanaest divickih Bosnjaka koji su svirepo ubijeni pocetkom agresije na nasu zemlju.
Osim povratnika u Divic na dzenazi su bili i rodjaci i prijatelji iz Zvornika i okolnih povratnickih naselja sa teritorije nase opstine.Mnogi su ovom prilikom pristigli iz Sarajeva i Tuzle ,a dosao je i veliki broj Divicana koji trenutno zive i rade u inostranstvu.Program je zapoceo tevhidom u divickom mesdzidu,a prisutni su potom klanjali ikindiju namaz na mjesnom fudbalskom igralistu. Tabuti sa tijelima zrtava bili su izlozeni na poligonu malih sportova gdje je i klanjana dzenaza koju je predvodio imam dzemata Divic,Vahid efendija Kapidzic.Prethodno se skupu obratio vojni muftija Ismail ef. Smajlovic koji je prisutne pozvao na sabur i dostojanstvo u zalosti, najavljujuci Allahovu kaznu za zlocince i pozivajuci da se ne zaboravi ono sto se desilo.Potom su najblizi srodnici zrtava i ostali na rukama prenijeli tijela stradalih do divickog mezarja gdje je obavljen ukop i proucena dova za njihove duse.
Ukopani su Nurija Pezerovic,Salih Hadziavdic,Muharem i Meho Fejzic,Mustafa Kuljanin,Husein Hadziavdic,Damir Bikic,Himzo Kursumovic,Salim Efendic,Senaid Pezerovic,Abdurahman Halilovic i Sead Djihic.
Trenutno je na divickom mezarju ukopano 37 zrtava genocida iz 92. godine , a jos je nepoznata sudbina blizu 70 nestalih Bosnjaka iz Divica.

Slike je napravio Ahmet Bajric, Blicko.
 
©2010 stilpunkt & Divic.net