Održavanje pumpe u korinu

RAPORT

Problem vodosnabdijvanja gornjeg dijela Diviča traje već godinama. To je rezultat zastarjele i neuredne infrastrukture. Pumpa koja je prije rata bez problema snabdijevala vodom sve kuće, njih 33, iznad puta Zvornik-Sarajevo danas izbacuje vodu u bazen iz kojeg se voda vraća u Divič. Nažalost tu vodu koristi puno više potrošača nego prije rata, koji su priključeni i na gradski vodovod, što znači da pumpa radi svakodnevno i samim tim troši puno više struje nego bi trebala trošiti. U međuvremenu je dug zbog neplaćanja struje porastao na 5143,78 KM što je u više navrata rezultiralo isključivanjem struje od strane elektrodistribucije. Udruženje građana Divič je u dva navrata intervenisalo uplačujući po 100 KM kako bi struja bila puštena uz nadu da će se iznači kvalitetno rješenje za ovaj problem. Prije dvije sedmice elektrodistribucija je po treći put imala namjeru isključiti struju zbog nagomilanog duga ali smo ponovo isposlovali da se to nedogodi jer je neshvatljivo da na današnjem vaktu nemamo vode. Nažalost o ovom problemu niko ne vodi računa pa smo mi iz udruženje preuzeli sljedeće korake kako bi pomjerili rješavanje ovog problema sa mrtve tačke. Preuzeli smo odgovornost plaćanja struje na pumpi na udruženje s tim da smo jasno stavili do znanja da se radi o kratkoročnom rješenju. Pumpa troši između 50 i 120 maraka struje mjesečno. Najbezbolnije rješenje bi bilo da svi koji su priključeni na pumpu snose troškove potrošnje struje. Po našim procjenama se radi o 2 KM mjesečno po domaćinstvu koje je priključeno na pumpu. Zato pozivam sve one koji su priključeni na pumpu da se odazovu ovom pozivu i učestvuju u plaćanju struje na pumpi. Nadalje predlažemo da zajedno u saradnji sa predstavnicima mjesne zajednice Divič angažujemo čovjeka iz vodovoda kako bi se dobilo jasno stanje na terenu što se tiče same pumpe i svih domaćinstava priključenih na pumpu. Postoje jasne indicije i da na samoj mreži između pumpe, bazena i potrošača ima velikih gubitaka što rezultira u kontinuiranom radu pumpe a samim tim i većim troškovima struje. Ovo je privremeno rješenje ovog problema. Mi planiramo u budućnosti izraditi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju cijele vodovodne mreža na Diviču. Izrada ovo dokumentacije će koštati više od 10.000 KM ali to je jedini način kako bih mogli aplicirati za sredstva pri raznim institucijama za ovaj projekat. Pozivam sve kojih se tiče ovaj problem da ozbiljno shvate novonastalu situaciju jer udruženje planira finasirati potrošnju električne energije u narednih par mjeseci kao prelazno rješenje za ovaj problem. U slučaju da ne bude pomaka od svih strana kojima je u interesu da se ovaj problem riješi i udruženje će se povući iz daljih aktivnosti vezanih za ovaj problem. Sve dalje rasprave na ovu temu će dovesti do još većih problema zato vas pozivam da se suzdržite od istih i učestvujete u rješavanju ovog problema.  

U prilogu dole možete vidjeti da je potrošnja električne energije na pumpi za mjesec april iznosila 51.77 KM a za mjesec maj 115,07 KM. Pozivam sve koji su priključeni na pumpu da vode računa o potrošnji vode kako nebih dobijali ovako velike račune za struju. 

 

REALIZACIJA

Projekat je djelimično realizovan jer je problem vodosnabdijevanja gornjeg dijela Diviča jako kompleksan materija. 

 

PROJEKAT

Vodosnabdijevanje stanovništva u korinu.   

 

PRIJEDLOG

Renovacija i reparacija infrastrukture na Diviču je kontinuirani proces. Proces kojem ćemo posvetiti ponajviše pažnje u narednom periodu. 

IMG_7993
IMG_7993
IMG_7994
IMG_7994
Racun-dug pumpn...
Racun-dug pumpne stanice

Učitava se ...

Zadnji put promjenjen petak, 09 Juni 2017 16:49
Prijavi se pa komentiraj

O udruženju

  • Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

    Pročitaj više...

Račun udruženja

Transakcijski račun za uplate iz BiH:

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
1610000142870050

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: Raiffeisen BANK dd BiH
Banks address: Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN: BA391610000142870050

Full benefic. name: Dijsapora za odrz povratak i reg
Full benefic. address: Divic

Svrha: Članarina ili navesti naziv projekta