O udruženju

Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

Uspjeh udruženja vidim isključivo u jedinistvu onih koji ga budu vodili. Zato mislim da udruženje treba voditi ne više od 5 ljudi i to kombinacija onih koji žive na Diviču i van Diviča. Uloga tog odbora bi bila da osmišlja i planira aktivnosti udruženja. Kao što se da zaključiti iz ovog, sav ili gotovo pa sav direktni fizički rad i aktivnosti vezane za izvršavalje tih osmišljenih planova treba odraditi osoba ili osobe plaćene za to. Na ovaj način ćemo izbjeći da uspjeh i izrada zadatih ciljeva ostane samo na dobrovoljnoj bazi što se već toliko puta pokazalo kao nedjelotvorno. Odbor bi odgovornost polagao članovima udruženja koji redovno plaćaju mjesečnu članarinu s tim da svi članovi mogu imati savjetodavnu ulogu u vodjenju udruženja ali ništa više od toga. Na ovaj način ćemo izbjeći formiranje raznih struja i razilaženja kao što je to do sada bio slučaj u svim udruženjima na Diviču. Oni koji nebudu zadovoljni radom odbora mogu stopirati uplaćivanje članarine. Mislim da bi se odbor trebao sastajati jednom u dva mjeseca kako bi raspravljali o aktuelnim pitanjima vezanim za funkcioniranje udruženja. Pravna definicija udruženja trebala bi biti još ustanovljena. Mislim da odgovornost trebamo imati prvenstveno jedni prema drugima. Zakonsko utemeljenje rada je možda jedino neophodno zbog prikljupanja članarine ali o tome se trebamo konsultovati sa onima koji imaju više iskustva na ovom polju. Beneficije na koje bi u zdravim državama imali pravo, u našem slučaju su malo vjerovatne ali opet što udruženje bude veće i bude raspolagalo sa više sredstava regulisanje će biti neophodno i o tome treba konsultovati iskusnije na ovom polju.

Sve ove gore navedene pretpostavke su bazirane na zdravom razumu a u svrhu većeg dobra. Mislim da se to nikada nesmije izgubiti iz vida. Mislim da mi svi želimo isto i da zajednica uvijek mora imati primat u odnosu na jedinku. Mislim da udruženje treba shvatiti kao dioničarsko drustvo. Odbor ima obavezu prema dioničarima. Radnik prema odboru udruženja a dioničari svojim članarinama prema cijelom društvu. Nijedna karika u ovom lancu nesmije izostati jer će u protivnom sve biti uzalud.

Zadnji put promjenjen utorak, 26 Maj 2015 16:04
Administrator

Administrator.

Više iz kategorije: Početak »

O udruženju

  • Raniji pokušaji organiziranja i rada sličnih udruženja na Diviču nisu zaživila. Počevši od mjesne zajednice pa na dalje ispostavilo se da kada se aktivnosti svedu na dobrovoljni rad i na samo jednu osobu, kako je to do sada bio slučaj, rezultati su gotovo pa nikakvi. Mi moramo iz ovoga izvući pouku i postaviti naše udruženje na taj način da nam se nedesi slična sudbina.

    Pročitaj više...

Račun udruženja

Transakcijski račun za uplate iz BiH:

Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
1610000142870050

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: Raiffeisen BANK dd BiH
Banks address: Zmaja od Bosne bb 71000 Sarajevo
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN: BA391610000142870050

Full benefic. name: Dijsapora za odrz povratak i reg
Full benefic. address: Divic

Svrha: Članarina ili navesti naziv projekta